Sy en snygg farfarsknäppning - både för kantad och muddad hals

 

     En bild som visar golv, inomhus

Automatiskt genererad beskrivning             En bild som visar kläder

Automatiskt genererad beskrivning


Då det är många som tycker det är svårt att göra farfarsknäppning har jag satt ihop en tutorial med många bilder. (OBS, jag har använt två olika tröjor för att visa)

Denna tutorial bygger på den Hanna på Hallonsmula gjort på sin sida. Här kommer en ännu mer detaljerad tut o lite tips. Men A o O för att få det snyggt är tålamod o noggrannhet. Man kan inte hasta igenom en sådan här, då blir slutresultatet därefter.
Ett strykjärn, en linjal och en hushållsmaskin är det som krävs. Också tyg o vliseline förstås. Tuten är gjord för trikåtyg så jag kan inte svara på hur det fungerar i stumma tyger.

I min tut här har jag gjort en tröja med krage men visar även på hur man gör med bandkantad hals. Är du nybörjare gör din tröja med bandkantad hals, det är enklare att få snyggt.

Om du syr en tröja med raglansöm, sy på ärmarna och börja därefter på tuten. Syr du i ärmar med ärmkulle (som min modell med krage) syr du axelsömmarna. Ärmarna kan du ta sen, det är enklare.

Då börjar vi! Läs igenom hela innan du börjar så undviker du misstag lättare.

Storlek på knapplisterna. (Gör två)
Här kommer lite riktlinjer (mätt efter knapplisten från Make a Wish-mönstret. Sen är det bara att öka på i samma takt ungefär ju större du gör tröjan:

Bredd: 6 cm i alla storlekar 

Höjd: 50cl - 11cm       98cl -14cm 

Alltså ökar höjden med ca 3mm per storlek. MEN jag tycker den är för hög rent generellt. Mät ut hur lång du vill din öppning ska va o lägg till 2-3 cm. Då blir dina flärpar lagom höga. Gör du efter mönstret är det bara att korta när du sytt klart.

 

1) Klipp ut TVÅ mönsterbitar av knappflärpen. Se till att de är helt raka, slarva inte när du klipper ut mönstret o inte heller när du skär/klipper ut i tyget. Viktigt att allt är rakt! 

Skär också ut en lika stor bit vliseline (behövs inte så tjock vliselinesort). Dela sedan vliselinebiten i två lika stora bitar – på höjden. Du ska ha två höga smala bitar dvs.


En bild som visar slips, person, har på sig, skjorta

Automatiskt genererad beskrivning    En bild som visar person

Automatiskt genererad beskrivning

 

2) Vik tygbitarna på mitten, på höjden, var noga så de ligger jämnt. Stryk. Nu har du mitten på knapplisten utmarkerad. Stryk fast din vliselinbit, på avigan, på ena halvan av varje knapplist. Jag tycker det blir mindre klumpigt att göra så här.

 



Vik igen o stryk lite till så bitarna har en tydlig rak kant.
En bild som visar slips, person, rad, färgad

Automatiskt genererad beskrivning



3) Ta fram ditt framstycke. Rita, på avigsidan, ett lodrätt streck, så långt ner som du vill att öppningen ska vara (finns utmarkerat på mönster med farfarsknäppning). Detta kallas sprund. På min tröja i st 74 ska sprundet vara 6,5 cm lång tex. Du kan själv välja givetvis, knapplisten får den längd du väljer. Men gör inte sprundet längre än dina knapplister som vi just strukit. Dessa måste gå iaf ett par cm längre än strecket. Rita på tröjan, med en penna som inte försvinner när du stryker! Blyerts är utmärkt, det kommer inte att synas sen. Noga det är rakt!

 

 
 

4) Klipp till en avlång bit vliseline. Den ska vara minst 4cm bred o gå ett par cm nedanför där ditt streck på tröjan slutar. Pressa fast vliselinet. Jag brukar inte pressa mer än väldigt lätt längst ute på kanterna till höger o vänster samt längst ner. Jag vill ta bort det överflödiga vliselinet när jag är klar. Men en bit utanför strecket ska vliselinet sitta fast.

 




5) Nu kommer ett moment som också är väldigt viktigt att vara noga under. Rita lodräta streck exakt 1cm till höger o vänster om strecket du nyss ritat. Ditt nya streck ska vara exakt 1cm längre än "mittstrecket". Mät gärna så du har 2cm mellan höger o vänster streck o det hela vägen. Rita sen ett vågrätt streck exakt 1cm under där sprundstrecket slutar. O dra ut små vinklade streck mot hörnen
.
 

När allt ser rakt o fint ut, klipp upp längs mittstrecket/sprundet.

 


6) 
Vid bandkantning: Nu kantar du runt halsen, börja o sluta där du skurit upp. Klipp rent i öppningen, från kantbandet (se bild), så det är jämt o fint. Kantbandet ska alltså sluta exakt kant i kant med sprundet.

En bild som visar inomhus

Automatiskt genererad beskrivning


Vid krage: Det finns två alternativ.  1) Sy på kragen nu. 2) Vänta med detta momentet tills senare.
På min krage ser det inte ut som att det blå går ändra fram till kanten när jag vikt ner kragen, men det är rätt undertill. Har du gjort krage som jag, så är det nästan enklare att sy på den efter farfarsknäppningen är gjord (alt 2). Du kan då få den att komma ändra fram till mitten av tröjan också.

Sätter du på den nu, limma gärna ner sömnsmånen så kragen ligger still.


En bild som visar kläder, person

Automatiskt genererad beskrivning



7) Nu tar du fram dina knapplister igen. Vik de så de ligger räta mot räta o alldeles jämnt. Om du har ett tyg med "upp o ner" på mönstret, ska detta moment göras "uppåt" på mönstret. Detta är i ovankant av knapplisten, dvs.


Nu tar du fram din linjal o ritar ett streck exakt 1cm ner. Det är viktigt att strecket är rakt, det ska va vinkelrätt gentemot den vikta kanten!! Annars kommer det aldrig att bli fint. Detta gör du på båda knapplisterna. Limma eller nåla så bitarna ligger still. Sen syr du med raksöm i strecket du ritat. Klipp bort lite av raksömmens sömsmån så ca 3mm återstår. Vänd bitarna, peta ut sömmen med en nål (den vill gärna åka in lite) o stryk igen! Nu har du två fina jämna knapplister. Nu börjar det roliga! 

OBS! Gör du med en krage enligt alt 2 (som du ska sy på till sist) hoppa över detta moment då kragen kommer att sys på när knapplisten är klar och då behöver inte tyget va sytt ihop upptill.

 

En bild som visar shoji, byggnad

Automatiskt genererad beskrivning

 
 
 
8) Nu lägger du knapplisterna exakt kant i kant med din halskant (viktigt de ligger jämt med halskanten), med rätsidan neråt om din knapplist har aviga o räta. Den sydda kanten uppåt o de öppna långa kanterna kant i kant med sprundets kanter. Knapplisten är en bit längre än öppningen, det ska den vara. Nåla noga. Har du lim, limma gärna uppe vid halskanten så det ligger still när du börjar sy. Håll koll på var sprundet du skurit upp slutar o rita ett streck exakt 1cm nedanför (där min penna ligger är en cm under öppningens slut).

 

En bild som visar person, kopp, kvinna

Automatiskt genererad beskrivning   


9) Nu ska du sy, på denna sidan (framsidan) av tyget, för då ser du så bitarna ligger på plats. Du ska sy exakt 1cm utanför sprundet. Var noga! Detta är ett viktigt moment. Blir inte detta rakt får du dra upp o göra om. Du syr på vanliga hushållsmaskinen. Känner du dig osäker, tråckla först. Det är lätt att dra upp.

Du syr rakt ner till strecket vi precis ritade. Gör likadant både till höger o vänster om mitten. När du är klar o vänder på tröjan ska du ha sytt i de tidigare ritade lodräta linjerna.  Glöm inte fästa dina trådar. Är det inte rakt – dra upp o gör om!


   



10) Nu klipper du i de korta sneda ritade linjerna men BARA i tröjan INTE knapplisten. Du klipper så nära din sydda söm som du kan, men utan att klippa sönder den. Du får då en sådan här liten trekantig flärp.
 
 
 
11) Nu ska du vända in knapplisterna, genom ditt sprund, till baksidan av tröjan o lägga dem omlott på varandra. Nu ska de ligga snyggt o platt. Är det inte rakt nu, då får du sprätta upp o sy om. Du ser hur snyggt de ska ligga i detta momentet.


En bild som visar inomhus, fylld, slips, kläder

Automatiskt genererad beskrivning


12) Vänd på tröjan igen. Peta fram den lilla trekanten till avigsidan. Det går bra att klippa av de extra långa knapplistbitarna nu med (klipp inte för kort bara, ca 1cm under trekantens slut är lagom). Det gör det enklare att sy ner trekanten. Nu ska du sy i det vågräta streck du ritade i början av tutorialen (på vliselinen). Genom både trekanten o knapplisterna (men ej genom framstycket), alltså tre delar ska du sy genom. Var noga att du bara syr så långt strecket är, inte längre! Glöm inte fästa trådarna!

En bild som visar person, inomhus

Automatiskt genererad beskrivning


13) Sista petiga momentet. Sy en dekorsöm runt öppningen, sy från rätsidan. Rakt o snyggt som allt annat du gjort. Då blir det fint! Stanna ganska ofta, med nålen nere, o lyft lite på pressarfoten. Då blir det inte veck eller bubblor. Om du känner att du inte kan sy så rakt, ta tråden i tröjans bottenfärg. Annars är det ju trevligt med en avvikande som syns. Tänk på att övning ger färdighet!
 
 

14) Om du valt att inte sätta på kragen är det dags att göra det nu. Är din halskant klar, hoppa över detta moment.

15) Nu kan du sätta knapparna, men stryk gärna först. Vill du ge tröjan ytterligare en liten finish så vänder du åter fram avigsidan o drar/klipper bort överflödig vliseline samt renklipper runt knapplisterna. Klipp hörnen sneda nertill. Det blir mindre klumpigt tycker jag. 

FÄRDIG! 😊




 
     En bild som visar inomhus, bord

Automatiskt genererad beskrivning
 



 

Kommentera inlägget här :