Bodytröja med raglanärm

 

En bild som visar kläder, inomhus, nästa, vägg

Automatiskt genererad beskrivning               

 



Denna bodytröja bygger på mönstret "Make a Wish" från Hallonsmula. Det går säkert att använda andra bodysar o tröjor också. Det som är bra med just det mönstret är att det finns breddningslinjer för att göra om bodyn till tröja. Alltså passar delarnas raglansömmar o halshål perfekt ihop. Finns dessutom redan från st 50. Du behöver en öppning i halsen av något slag. På den jag visar här har jag gjort dold knäppning bak. Du kan ju tex göra farfarknäppning eller kanta ner i raglansömmen som jag gjort på den röda tröjan.
Make a Wish har också olika bodymodeller o alla går säkert att göra om till bodytröjor.  Men här får ni grunden till en alldeles vanlig tröjmodell.

Efter beskrivningen finns ett tillägg, på hur du kan göra om du inte vill ha synliga/råa raglansömmar på tröjans insida. Tipset kom från en av tjejerna som testade tutorialen – Maria Carlsson.


Gör så här: (Läs igenom hela tutorialen innan du börjar)

Mönsterförberedelse:

Rita av KROPPEN på bodyn i den storlek du önskar (ärmar behövs inte).
Rita av som att du skulle göra tröjvarianten i samma storlek MEN när du ska rita breddningslinjerna bredda sidorna ytterligare en storlek. Så gör du 56 i bodyn, bredda till 62. Men BARA i sidan o ärmhålet. För att inte ärmen ska bli för bred nertill, snedda ner till ordinarie storleks breddningslinje. Glöm inte lägga till för ev fåll i ärmslut o tröjans nedankant. Det finns två olika breddningslinjer i Make a wish. Använd den bredare.

VIKTIGT! Rita ut var kanten för bodyn normalt går vid ärmhålet! Detta underlättar när du ska sy ihop. Det är strecket längst ner mot ärmhålet. Gör detta på både fram o bak. 

 



Skär/klipp nu ut bodydelarna samt tröjan, med den sömsmån du brukar använda. Var NOGA med sömsmånen i raglanskärningarna, de ska sys ihop body/tröja o blir jobbigt om det är olika brett klippt. Rita ut markeringen jag nämnde ovan, på fram o bakstycke.

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

Förbered mudd, kantband o om du ska göra någon öppning förbered för det. Sen är du redo att börja sy.


Sy ihop:

1) Lägg bodyn underst, rätan mot dig. Tag tröjdelen o lägg fram på fram o bak på bak, med rätan mot dig.

 


2) Limma, om du har limpenna, ihop raglansömmarna o halsen. Annars får du nåla. Limpennor är fantastiska att ha till mycket! 

 

Bodyns raglansöm ska nu sluta ungefär där du satte din markering. Detta för att annars blir det väldigt svårt att sy ihop tröjan. Bodyn måste va smalare.

Så här ser det ut om du vänder på tygbitarna.

En bild som visar slips, kläder, person, inomhus

Automatiskt genererad beskrivning


3) Nu ska vi sy fast ärmarna. Det finns två sätt så OM du vill ha så att raglansömmarna inte syns i tröjan, så scrolla ner till slutet av tuten, annars fortsätt här.
Tygerna du limmade ihop lägger du nu ihop med ärmen, räta mot räta, på samma sätt som du normalt gör när du syr en body eller tröja. Tröjärmen ska gå ända ut till yttertygets (tröjans) slut, det är ju tröjan du syr nu. Sy på ärmarna. Om du vill lämna en sida öppen för att kanta halsen så glöm inte att göra det. Jag skulle göra öppning bak så jag sydde alla fyra sömmarna.

Det är enklast att göra eventuella öppningar innan du syr ihop sidorna, rent generellt.

En bild som visar inomhus, kläder, bord, mat

Automatiskt genererad beskrivning


4) Kanta halsen i detta moment om du vill, annars kan du vänta till sist. Jag har valt att göra dold öppning på denna tröjan (för det momentet får du kika på Hallonsmulas tutorial) och gör min öppning o kantar här.

En bild som visar duk, filt, inomhus

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

5) Nu ska du sy ihop tröjan o ärmen. Precis som du gör i vanliga fall. Men se till att hålla undan bodyn, helst om du syr med overlock, du vill inte skära sönder bodyn ju. Som du ser hamnar bodyn innanför sömmen eftersom tyget slutade där.

 


6) Då var det bodyns tur att sys ihop. Det är "the tricky part".
Innan du syr, knyckla in tröjan ordentligt upp mot halshålet så du inte syr el skär i den.

 

Du ska sy sidsömmen upp till ärmhålet (lättast att börja nerifrån, iaf om du kör på overlock). Sen måste du svänga ut sömmen innan du kommer fram till armhålet För du får INTE sy i tröjan. Syr man på overlock blir det gärna ett litet hål där, men det gör inget, det syns inte under tröjan. Är du noga kan du sy igen de mm på vanliga symaskinen. Glöm inte fästa!

 


Om du syr en eller två sidor i detta läget beror på hur du är van att göra när du ska kanta bodyn. Jag syr alltid båda o sprätter upp ett par cm i ena sidan. Gör som du är van.

 



7) Kanta bodyn som du brukar göra. Knappa den. Fålla, sy på mudd eller hur du önskar göra med din tröja. Stryk så blir det alltid ännu finare!

Färdig! Hör gärna av dig för ris eller ros eller om det är något som är oklart. För mig är det ju "självklart" med momenten men kanske inte för dig! Ha skoj!

En bild som visar kläder, inomhus, nästa, vägg

Automatiskt genererad beskrivning


En bild som visar inomhus, bord, kläder, golv

Automatiskt genererad beskrivning

 

En bild som visar kläder, soffa, inomhus, bord

Automatiskt genererad beskrivning

 

En bild som visar kläder, nästa, sitter, inomhus

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar soffa, inomhus, kläder

Automatiskt genererad beskrivning



Tillägg för att sy "dolda" raglansömmar

Jag fick ett tips på att man kan gömma den råa sömmen i ärmarna mellan tyglagren om man det önskar. Så här kommer ett tillägg på hur du gör då. Följ momenten i vanliga tutotialen, fram till det är dags att sy på ärmen. Då gör du som följer:

1) Börja med att lägga bodyn framför dig, med insidan mot dig. Sätt lite lim, om du har det, längs kanten (fler pluppar än vad jag har satt på bilden).

 

2) Lägg ärmen, med utsidan mot dig, på raglansömmen. OBS! Ärmen ska gå längre ut i nedankant, än bodyn, då den ska sys ihop med tröjan! Sätt lite nytt lim längs kanten på ärmen (där den ska sys ihop) 

 


3) Lägg nu tröjdelen med insidan mot dig längs med där ärmen ska sys ihop. Den delen ska va lika lång som tröjärmen. Sy ihop alla tre lagren.

En bild som visar röd, sitter, inomhus, kläder

Automatiskt genererad beskrivning

4) Vänd ut allting. Då ska det se ut så här. Detta är alltså insidan på bodytröjan. Sömmarna ligger mellan tyglagren.

Nu gör du likadant med ditt andra stycke. Body, ärm (som sitter fastsydd redan) o andra stycket på tröjan. Sy ihop. OBS! Om du ska kanta ner i raglansömmen som jag gör på denna, sy bara ihop totalt tre ärmar.

En bild som visar slips, inomhus, kläder

Automatiskt genererad beskrivning



När du vänder rätt tröjan ska den se ut så här.
Återgå nu till tutorialen ovan, punkt 4.

En bild som visar kläder, randig

Automatiskt genererad beskrivning


Så här blev min färdig.

 

En bild som visar kläder, röd, byggnad, randig

Automatiskt genererad beskrivning

 

Kommentera inlägget här :