Sy infodring på sparkbyxa

 
Denna tut har jag gjort efter önskemål. Infodringen kan va lite knepig att förstå. Jag håller med, får alltid kolla på någon tut själv så det blir rätt. Jag hoppas denna ska underlätta med lite fler bilder o kontrastfärgade bitar.
Byxan jag syr är en "Fun and Play" från Hallonsmula. Men givetvis fungerar infodringen på alla liknande byxor.

Du behöver:
- Vliseline
- Strykjärn
- Tryckknappar
- Knappnålar
- Limpenna (ej nödvändigt men bra att ha)
- Små klämmor (ej nödvändigt men bra att ha)

Då börjar vi.

1) Jag brukar börja med att stryka på vliseline som förstärkning där knapparna ska sitta. OBS! Gör remsorna lite längre än mina, på framstycket var det knappt de räckte till. Du ska stryka på de ett par cm ner. Det försvinner tyg till sömnsmån och sen viks sömsmånen ner i hängslan. Stryk på alla fyra hängsledelarna (åtta hängslor med andra ord).

 
 
2) Lägg nu en infodring räta med räta med motsvarande byxa. Sätt klämmor eller nåla från ärmhål till ärmhål. Jag brukar sätta lite lim där alla sömmar börjar o slutar. Det underlättar att tygerna ligger på plats när man syr på overlock.

 
 
3) Sy. Vill man kan man runda hängslan. Det har inte jag gjort. Gör likadant på den andra delen

 
4) Nu kommer det många tycker är lite lurigt. För att du ska tänka rätt kan du göra så här. Lägg byxan med rätan mot dig. Ta tag i infodringens nedankant o lyft upp. Då faller hängslorna ner på baksidan av byxan. 
 
 
 
5) Så här ser det ut på "baksidan". Se till att det ligger sträckt ute i kanterna. 

 
 
6) Nu ska inte denna första bit ligga kvar så här, det var mest för att det ska va lättare att förstå. Vänd den. MEN infodringen ska ligga kvar som den gör. Det är viktigt. 


7) Gör samma med andra delen men lägg denna ovanpå första delen. Räta mot räta. Infodringen ska sticka upp ovanför byxan o ge en hel sidlinje. Hängslorna ligger fortfarande ner mot byxorna. Är du osäker på hur jag menar finns det bild i nästa stycke.


8) Ta fram din limpenna om du har, annars får du nåla/sätta klämmor. Nu ska infodringens o byxans söm mötas under ärmåhålet. Lägg de snygg söm mot söm. Limma o sätt en klämma en stund så blir det kvar. 

 
 
9) Nåla/sätt klämmor längs hela sidsömmen o sy. 

 
 
 
10) Nu brukar jag köra en overlocksöm runt hela infodringens råa nedankant. Detta för att den inte ska rulla sig efter tvätt. Har du ingen overlock kan du sicksacka.

 
 
11) Nu vänder du ut allt till rätan.  Ta en nål och peta ut alla sömmar så de är snygga i kanterna o framförallt uppe vid hängslorna. Eftersom jag är petig pressar jag runt kanten med.
 



11) Detta moment är valfritt men det ger ett snyggare o mer proffsigt slutresultat. Att sy en stickning runt ärmhål, hängslen o hals. Du kan sy med tråd i tygets färg eller ta en avvikande som syns lite mer. Nåla gärna innan så delarna ligger på plats. Sy med lite längre stygn (3,5 har jag på min maskin), man brukar ha lite längre stygn vid just stickningar. Kör lugnt o fint så du håller det så rakt som möjligt. 

 

Klart med stickningen

 
12) Oavsett om du gjorde förra momentet eller ej så ska du nu sy fast infodringen i sidsömmen. Då ligger den på plats vid tvätt o glider inte upp när byxorna används. Ta en tråd i byxans färg. Försök att få infodringens söm att ligga så mkt rakt över byxans sidsöm som möjligt, Nästan omöjligt att få perfekt men försöka duger. O ingen ser det inuti!  Sätt ett par nålar någon cm el två upp från nedankanten på infodringen. Dela sen på sömmen så gott det går o SY I den befintliga sidsömmen. Från rätan. Då blir den nya lilla sömmen i stort sett obefintlig. Iaf på utsidan. 



13) Sy klart byxorna. I mitt fall var det grensömmen och muddarna i benen kvar. Behöver du hjälp att få en mönstrad mudd på rätt håll så har jag en tut för det här: https://propellervagen.blogg.se/2023/january/monstrad-mudd-pa-ratt-hall.html


14) Sätt knapparna i hängslorna. Jag brukar sätta två knappar på den flärp jag väljer att ha underst. Då varar byxan lite längre då hängslan går att förlänga en bit. Den undre knappen är den som ska sitta enligt mönstret, den längst ut är min extra knapp.



Så färdig! 

 
 
 
 



 
 
 

Fästa overlockens trådar genom att knyta.

Det finns flera sätt att fästa overlocksömmens trådar. Själv knyter jag alltid  det blir nästan osynligt o går väldigt fort när du gjort det några gånger. Jag tror jag har knutit klart innan jag hade ens hunnit trä en stoppnål med tråden. Så här gör jag. Knyta overlockens trådar
Taggar: overlock fästa;

Sy resårkanal

 
När jag ska sätta resår i ett par byxor, tex legging så syr jag allltid en kanal där resåren ligger fritt. Jag vet att många väljer att sy fast resåren hela vägen o vika ner o sy fast igen men jag gillar det inte, jag tycker det töjer. Så här gör jag iaf 😄

1) Jag brukar ha 2,5 cm bred resår men oavsett bredd på den så lägger jag till minst 1 cm mer tyg till kanalen när jag skär ut mitt tyg. 1,5 cm mer är nästan att föredra då det är lättare att sy sömmen då. Bättre att klippa rent efter. 
När du klippt ut, pressa ner dessa cm så du får en tydlig kant.
Passa även på att pressa upp fållen i benen om du ska ha det, mycket enklare nu än när det är ihopsytt. Sätt även ev storlek o namnlappar.

Här på bilden ser du var jag pressat.



2) Sy ihop fram o baksömmen om dina byxor har det, annars sidsömmarna. 






 
3) Sy ihop din resår. Jag brukar lägga 0,5 cm omlott o sy ihop med vanlig sicksack

 
 
4) Vik ner ovankanten och stoppa in din resår i den. Resåren ska ligga ända upp mot det pressade vecket. Jag brukar sätta klämmor så det hålls fast. Byxans ovankant är oftast lite större än resåren men det behöver du inte fundera på i detta momentet.
 
 
 
5) Nu ska du nåla runt men du ska bara nåla i tyget INTE i resåren!
 
 
 
6) Sy. Du ska sy med en söm som är elastisk. Här har jag sytt på min cover men jag syr nästan lika gärna trestegssicksack på vanliga maskinen. Jag tycker den är mer töjbar. Du kan sy med någon elastisk dekorsöm med om du vill. 
Vad som är viktigt är att du inte syr i resåren! Då kommer du aldrig att kunna jämna ut dina rynkor.
Efterhand som du syr kommer du att märka att du får mer o mer tyg över, Stanna med nålen nere o putta det framåt. Därför är det viktigt att du inte nålat eller sytt i resåren.
När du är klar fäst ordentligt.
 


 
7) Jämna ut rynkorna runt om och sy en raksöm i varje sidas söm. Detta för att inte resåren ska sno runt i tvätten. Detta moment missade jag ju att ta bild på så du får se från ett par kalsonger. 
 


Färdigt!